Kahveye Para Vermekten Bıkıp Baristaya Dönenlere: ‘Kahveci Açsak’ Hesabındaki Kazanç Ne Kadar Gerçek?

Enflasyonla artan fiyatlarda maliyetler giderek yükselirken, bir de kahvenin kendi özelinde bir gıda emtiası olarak yükselen fiyatıyla evde baristaya dönen beyaz yakaların kahve gideri arttı. Kahve içmeden ayılamayanlar kendi kahvecilerini açsalar ne kadar kazanırlar? Hayalini kuranlara için rehber niteliğinde 3. nesil butik bir kahvecinin maliyetleri neler diye hesaplanıyor. Ancak hesabı eksikleri ve yanlışları da ilgi çekiyor. ‘Ayda ortalama ne kadar kar edilir?’ diye arkadaşlarla bir peçete üzerinden yapılan hesap benzeri videoya yorumlar da ilgi çekiyor.

Küçük bir kahveci açma hesabı yaparken, öncelikle butik bir dükkan kuruluyor. İlk sermaye olduğu varsayılıyor ki kahve makineleri vs kuruluş maliyetleri görünmüyor. Bu varsayımlardan yola çıkarak ayda ne kadar kazanacağını gelin görelim.

Kahvecinin maliyetlerinde kirasının 15 bin lira olduğu bir dükkanda, doğal gaz, elektrik ve su faturaları ayda 2500 lira, vergi ve muhasebe için 20 bin lira ve çalışan 2 personelin giderleri için de 35 bin lira sabit maliyet hesaplanıyor.

Gelelim ürün maliyetlerine; çay için günde 200, ayda 6 bin lira, kahve için günde 400, ayda 12 bin lira, süt için günde 100, ayda 3 bin lira ile toplamda ayda 21 bin lira ürün maliyeti hesaplanıyor.

Toplamda her ay defterin gider tarafında yazan miktar 92 bin 500 lira oluyor. Peki defterin gelir tarafına ne yazalım?

Ortalama bir hesapla günde 100 bardak çay, 20 bardak filtre kahve, 20 bardak latte, 20 bardak americano satılan dükkanda, çayın fiyatı 20 lira, filtre kahvenin bardağı 60 lira, latte için 80 lira, americano için de 70 lira fiyat biçiliyor.

Toplamda günde 6 bin 200, ayda da 186 bin lira ciro olduğunu hesaplayınca gelir ve gider arasındaki fark da ortaya çıkıyor.

92 bin 500 lira aylık maliyeti olan dükkanda cirodan maliyet düşünce net kazanç 93 bin 500 olarak hesaplanıyor. Ancak hesabın çok eksiği bulunuyor.

Yorumlarda da hem hayatın doğal akışı,

Hem hesabın piyasa ve fizibilite bilgisi,

Hem de matematiğin gerçekliği sorgulanıyor.

Bu kazançların çok mümkün görülmediği anlaşılırken,

Arkadaş ortamlarında yapılan kabataslak hesaplara benzetiliyor.

Enerji ve su giderlerinin çok daha yüksek olduğu bilinirken,

Malzeme maliyetlerinde de fiyatlar gerçeklikten uzak görülüyor.

Hesabı buradan izleyebilirsiniz. Sizce bu para kazanılır mı?

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir